Kategorier
Information från styrelsen

Våra träd och lådor i gränderna behöver kärlek!

Som ni säkert märkt så mår våra grändträd lite olika bra och har väldigt olika storlekar.

Styrelsen tar nu ett grepp om alla våra träd i lite olika omfattning – så denna info är viktigt att läsa oavsett hur ens eget träd ser ut idag!!!

Idag har vi två olika sorters träd i våra lådor. En gränd på Hampvägen har körsbärsträd som planterats på senare år, medan resten har äldre träd i sina lådor.

Den sorten som de flesta har är också en slags körsbär och trädgårdsfirman vi anlitar i området (Hillbillies) har informerat oss om att dessa träd inte blir så långlivade samt att de ofta drabbas av svamp. Det är precis det som hänt väldigt många av våra träd. Eftersom svampen sprids lätt via luften så räcker det med att nåt träd angrips så har snart alla i närheten också svampen. Svampen gör att hela eller delar av trädet dör (ser nästan ut som mossa på kvistarna).

En annan anledning till att träden dör är att stamskott ej plockats bort eller att de växter som planteras under, i lådan, drar energi från trädet. Ett sådant exempel är klätterväxter som slingrar sig runt stammen. Undvik därför klätterväxter i lådan!

Linvägen 1-22

Denna del av Linvägen har alla väldigt tjocka stammar på sina träd, där rötterna börjat eller riskerar tränga ner i vattenledningar och tränga upp i asfalten. Många av träden har dessutom svamp och håller på att dö. Därför kommer samtliga träd i denna gränd så fort som möjligt att tas ner och ersättas med en mer lågväxande sort med mindre kraftiga rötter. Vad det blir är inte beslutat än.

Styrelsen kommer kontakta er som berörs innan trädet tas bort!

Övriga gränder – träd som har svamp, är för stora eller redan är döda

Förutom att det även i andra gränder förekommer träd som är för stora, finns även ett antal som är döda eller svampangripna. Dessa kommer vi inte lägga tid och pengar på att beskära utan de kommer att tas bort inom snar framtid och ersättas med något annat mer lågväxande med mindre kraftiga rötter. Styrelsen kommer kontakta er som berörs innan trädet tas bort!

Friska och krya träd utan för stora rötter

Dessa kommer beskäras inom kort, så de klarar sig ett tag till och fortsätter må bra. Men på sikt kommer dessa också att ersättas med samma växt som övriga så att vi får en enhetlighet i våra gränder. 

Oavsett vilket av ovan ber vi er att skyndsamt plocka ner eventuella ljusslingor och annat som ni önskar ha kvar i era lådor/träd!!

Trasiga grändlådor

Styrelsen har gjort en inventering av allas lådor. De som är trasiga kommer att bytas ut under hösten. Du som är berörd kommer kontaktas innan detta utförs. Jobbet samordnas med ev utbyte av träd.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com